papieroven

Een paar keer per seizoen worden er op het land achter het atelier ovens gebouwd van papier. Dat zijn ovens voor eenmalig gebruik. De werkstukken die daarin worden gestookt zijn behandeld met zouten en andere materialen, wat zorgt voor karakteristieke kleuren en een heel eigen uiterlijk.

De oven wordt gebouwd van opgestapelde werkstukken met zaagsel en ander brandbaar materiaal, en bekleed met hout en papier met kleislib. Hij kan uren branden of smeulen.

De ingetogen kleuren en de aardse uitstraling van de werkstukken die daaruit voort komen zijn werkelijk prachtig! Het is super om met een aantal mensen samen buiten bezig te zijn met dit soort oude, traditionele en ambachtelijke manieren van keramiek maken, bewerken en stoken.

Je kunt meedoen met alleen een stookdag, of kiezen voor een korte cursus waarin je eerst een eigen werkstuk maakt om uiteindelijk te stoken .

Als je andere wensen hebt, laat het weten, dan kunnen we een aanbod op maat maken.

Het stookproces duurt tussen de 5 en 20 uur, wat betekent dat de oven pas de volgende dag kan worden uitgehaald. Als je je inschrijft krijg je meer informatie en richtlijnen voor het maken van de werkstukken.

In een prachtige landelijke omgeving bouwden we met elkaar een tent van stokken, gescheurde stroken glossypapier en een kleipapje. Het moest grondig gebeuren en in een vrolijke samenwerking met elkaar en onder begeleiding van Ine werd het een stevige papieroven, die nog dagen heeft na gesmeuld!….terwijl wij zó benieuwd waren naar de resultaten! Dat viel niet tegen en ik kijk terug op een gezellige, leerzame dag waarop we met heel aardse zaken bezig waren! Heerlijk.

Margreet van der Meij over de papieroven-dag 

deelname aan stookdag

Je brengt je eigen, biscuitgestookte werkstukken mee en we beginnen de dag met het behandelen van de werkstukken. Daarna gaan we aan de slag met de voorbereidingen en het bouwen van de papieroven of pittfire. Tot slot wordt hij aangestookt.

Duur

1 dag

Aantal deelnemers

minimaal 5, maximaal 10

Kosten

€105-, materialen, stookkosten, glazuur, koffie/thee en lunch zijn inbegrepen

meld je aan als je interesse hebt, er wordt een datum geprikt bij voldoende aanmeldingen
of mail of bel voor een afspraak


korte cursus:

Deze cursus is bedoeld voor degenen die met begeleiding eerst zelf een werkstuk[ken] willen maken en op de juiste manier voor te bereiden. Uiteindelijk wordt het werk tijdens een gezamenlijke stookdag aan het vuur toevertrouwd.

Duur

2 dagdelen en een stookdag

Aantal deelnemers

maximaal 10

Kosten

€165-, materialen, stookkosten, glazuur, koffie/thee en lunch op de stookdag zijn inbegrepen

Tijden

werkstuk[ken] maken za. 27 juli 10.00 – 13.00 uur

werkstuk[ken] afmaken za. 3 augustus 10.00 – 13.00 uur

stookdag za. 24 augustus 10.30 – 16. 00

Meld je aan als je interesse hebt, er wordt een datum geprikt bij voldoende belangstelling