paardenhaar

Je maakt een werkstuk van fijne klei. Ronde vormen zijn voor deze techniek bijzonder geschikt omdat je ze mooi kunt polijsten waardoor ze mooi glad zijn en de afdrukken van de paardenharen er heel fraai op uitkomen.

De werkstukken worden eerst naar de juiste temperatuur gestookt waarna er paardenharen tegenaan gehouden worden. Die schroeien weg en laten de typische kronkellijnen achter op het werk.Na de stook spoel je het werkstuk schoon en boen je het op met was waardoor er glans op komt.

Obvara (meelsoep)

Obvara is een oude Slavische techniek waarbij met behulp van huis-tuin-en-keuken-ingrediënten een fraai uiterlijk aan een keramisch werkstuk wordt gegeven, zonder tweede glazuur stook.

Bij deze techniek kun je werkstukken van allerlei soorten en kleuren klei gebruiken, gepolijst en ongepolijst. Klei met wat chamotte is fijn voor de schokbestendigheid.

De opgewarmde werkstukken worden met een tang uit de oven gehaald en ondergedompeld in de meelsoep, die er fraaie tekeningen op achterlaat.

kijk voor een impressie van deze stookdag op https://www.youtube.com/watch?v=e1YBN-GWbLc

korte cursus

Deze cursus is bedoeld voor degenen die, al dan niet met begeleiding, eerst zelf twee werkstukken willen maken en op de juiste manier voorbereiden. Uiteindelijk wordt het werk tijdens een gezamenlijke stookdag bewerkt met paardenhaar en meelsoep.

Duur

2 dagdelen/avonden werk maken en 1 stookdag

Aantal deelnemers

minimaal 4, maximaal 6

Kosten

€165-, materialen, stookkosten, koffie/thee en
soepmaaltijd op de stookdag inbegrepen

Data/tijden

werkstukken maken
donderdagavond 18 en 24 juli 19.00 – 22.00

stookdag 8 augustus middag en avond 14.00 – 19.30

Data/tijden

meld je aan als je interesse hebt, er wordt een datum geprikt bij voldoende aanmeldingen, of mail of bel voor een afspraak

deelname aan stookdag

Je brengt je eigen, biscuit-gestookte werkstukken mee.

Voor de middag stoken we werkstukken met paardenhaar. Na de lunch stoken we de werkstukken warm voor de meelsoep-techniek.

Duur

1 dag (10.30-16.00 uur)

Aantal deelnemers

maximaal 6

Kosten

€105-, materialen, stookkosten, koffie/thee en
lunch op de stookdag inbegrepen

Data/tijden

meld je aan als je interesse hebt, er wordt een datum geprikt bij voldoende aanmeldingen, of mail of bel voor een afspraak